Usuaris/es d’Alterarte visiten el taller de l’artista Francesc Subarroca
Durant el mes d’octubre usuaris i usuàries d’Alterarte han estat treballant a la Nau Gaudí versionant l’obra de la col·lecció Bassat “Subarroca, l’obsessió creativa”. Aquest treball ha finalitzat amb una visita a l’impressionant taller de l’artista.
Una càpsula molt especial emmarcada en el projecte artístic i educatiu del CFP Alterarte . Un programa d’inserció comunitària adreçat a persones amb malaltia mental, que col·labora amb museus per crear càpsules temàtiques centrades en les obres i els artistes que formen part de les seves exposicions. La base d’Alterarte és la utilització de l’art com a objecte per proporcionar als usuaris/es un llenguatge simbòlic com a via per expressar-se i estimular la seva creativitat.
Segons un dels usuaris el que més li ha sorprès d’aquesta càpsula és que “pensaven sobre un mateix tema i ho feien des d’angles molt diferents. Per això, els resultats de les seves versions d’obres de Subarroca no tenien res a veure uns amb els altres”.
Els usuaris/es d’Alterarte van tenir la oportunitat de visitar el taller de l’artista al carrer de Laforja de Barcelona acompanyats per Núria Poch, directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, Col·lecció Bassat i on els va rebre la Merche, esposa de Francesc Subarroca.
Tot i que ja sabien que aquest taller comptava amb un miler d’obres de Subarroca va ser espectacular poder veure-ho en primera persona. En aquest context, la Merche els hi va explicar com definia la pintura i què significava pel seu marit. En les seves paraules: “La pintura és una emoció i, el que sents, el que vols realitzar. Per tant, la pintura és diversa ”. És per això que l’obra de Francesc Subarroca és tan variada, doncs en cada moment crea el que sent de forma esporàdica, evidenciant la llibertat de creació d’aquest artista.
Per la seva banda, Núria Poch va destacar que el que més li va impactar va ser que l’empremta de qualsevol artista s’identifica fàcilment i, en canvi, en el cas de Subarroca això no passa. A més, va voler deixar palès que la primera interpretació de l’obra de Subarroca ha estat la que s’ha fet des d’Alterarte.
Durant la visita els usuaris/es van mostrar a la Merche i a la Núria les obres que havien realitzat. Una mescla d’estils, colors i textures.
Així, el que més els va impactar va ser que l’artista, per tal de crear amb llibertat, mai ha volgut comercialitzar la seva obra.
Una gran oportunitat per a tots els assistents ja que van poder veure en primera persona les obres amb què havien estat treballant i, alhora, conèixer una mica més el procés de creació, la voluntat de llibertat creativa i com condiciona a un artista el moment personal que està vivint.