Maresme Continuum celebra a Premià de Mar la primera Jornada d’Art, Creació i Salut Mental

El Museu de l’Estampació d’aquesta localitat maresmenca va ser l’escenari d’una trobada plena d’experiències enriquidores entorn a la relació de l’art i la salut mental

0001bbb

Maresme Continuum, entitat formada pel Centre de Formació i Prevenció, la Comunitat Terapèutica del Maresme i els centres especials de treball La Klosca i El Molí d’en Puigvert van organitzar el passat dijous 24 de novembre la primera Jornada d’Art, Creació i Salut Mental a la nostra comarca al Museu de l’Estampació de Premià de Mar. La cita va comptar amb la participació de diversos projectes i experiències artístiques dins l’àmbit de la salut mental a casa nostra i també d’iniciatives que s’estan portant a terme des de França i Estats Units. Els assistents també van poder visitar una exposició amb un recull de les obres dels artistes participants.

img_20161124_170836

Diverses obres a la sala d’exposicions del Museu de l’Estampació de Premià de Mar

.

La jornada va tenir dues parts diferenciades. La primera va incloure les intervencions d’un conjunt de professionals que ens van parlar sobre els trastorns mentals, la capacitat de creació i l’art en les seves diverses variants. Així doncs, vam conèixer els efectes terapèutics de l’art en les persones de la mà de psicòlegs, psicoanalistes i psiquiatres, l’obra de Caravaggio com a art marginal, violent i sanguinari a través de dos historiadors de l’art o una impactant performance que va tractar temes com la sexualitat i l’equilibri emocional d’una manera molt interactiva, dirigida per una artista i actriu multidisciplinar.

img_20161124_110653

L’artista Mariaelena Roqué, durant la seva performance que no va deixar indiferent a ningú

.

La segona meitat dels col·loquis va estar protagonitzada per experiències contrastades de projectes que vinculen l’art amb la salut mental. D’aquesta manera vam poder conèixer iniciatives com els tallers Natura és Cultura de la Fundació Setba, la col·laboració amb col·lectius de la salut mental per part del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró – Col·lecció Bassat, el projecte Parelles Artístiques de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic Osona, les experiències de l’Associació Susoespai o les accions del programa artístic per a la integració del CFP, Alterarte.

img_20161124_161445

Intervenció de Montse Rigol i diversos usuaris del programa Alterarte del CFP

.

La jornada també va tenir la participació de Jean-Philipe Mangeon i Marion Arnoux, representants del l’Atelier Art Therapie del Centre Hospitalari Saint-Maire a Clermont-Ferrand, França. Un projecte molt potent d’art i salut mental que actualment està en perill de desaparició per desavinences amb l’autoritat de l’hospital gal. D’altra banda, vam gaudir de la intervenció de Jenna Mann, terapeuta nord-americana que ens va mostrar la realitat dels “Living Museums”, antics centres psiquiàtrics reconvertits en tallers artístics, mitjançant la seva exposició del Creedmoor Psychiatric Center a Nova York.

img_20161124_170846

Obres portades des del Centre Hospitalari Sainte-Marie de Clermont-Ferrand, França

.

Finalment la cloenda de la trobada va anar a càrrec de l’alcalde de Premià de Mar Miquel Buch, el sotspresident tercer del Consell Comarcal del Maresme Joan Vinzo i els dirigents de les diverses entitats de Maresme Continuum, Guillemt Homet i Valentí Agustí de la Comunitat Terapèutica del Maresme i Jordi Mela del Centre de Formació i Prevenció.

img_20161124_174842

Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar, durant la seva intervenció en la cloenda de la jornada

.

Tots van agrair l’assistència i la participació dels conferenciants, van recollir les seves opinions per tal de millorar el programa en futures ocasions i van instar a seguir amb aquesta jornada durant els anys vinents per a convertir-la en una referència sobre les diverses variants de l’art i la salut mental de les persones al nostre país.

Share this post