Acte de tancament de l’exposició itinerant Premi Xarxart a Fundació Hospital, amb presència d’obres d’artistes d’Alterarte

Alterarte, el programa artístic i comunitari del CFP, ha col·laborat amb la Fundació Congrés Català de Salut Mental  en la organització de l’exposició, situada a la Fundació Hospital, de les obres guanyadores i les que han rebut una menció especial del Premi Xarxart. Ahir vam fer l’acte de cloenda. Dues de les obres són dels artistes d’Alterarte David N’Dongo i Pepe de la Vega.

 

Una exposició i activitats de sensibilització itinerants en motiu del 20è aniversari de la Fundació Congrés Català de Salut Mental

L’exposició compta amb obres de totes les edicions del Congrés Català de Salut Mental. Concretament, de l’any 1999 al 2017. Aquest recull es fa per commemorar el vintè aniversari de la Fundació.

També es realitzen diverses activitats de sensibilització, com ara xerrades o debats. Tot això, a diferents municipis del territori i barris de Barcelona, col·laborant amb Serveis de Rehabilitació Comunitària, Centres Cívics i/o altres entitats ciutadanes.

El Premi Xarxart és un concurs de pintura i dibuix al que participen persones ateses des dels serveis de la xarxa pública d’atenció a la salut mental de Catalunya. Les obres que s’hi exposen resulten d’un treball artístic i d’apoderament dels i les artistes, fet des d’una mirada comunitària.

 

Una trobada entre artistes, representants de les entitats i de l’Ajuntament de Mataró

L’acte de tancament de l’exposició va comptar amb la presència de l’Anna Carrió i l’Ada Ruiz, membres de Fundació Congrés Català de Salut Mental; de la Maria José Carrasco, Regidora de l’Ajuntament de Mataró i col·laboradora habitual d’Alterarte; de professionals del CFP, com Jordi Escrig, Director Tècnic de Salut Mental i Blanca Gimeno, responsable d’Alterarte i de Fundació Hospital, com Carme Altayó i Laura Seus.

També, com no podia ser d’una altra manera, amb artistes com el David i el Pepe, que van explicar la seva obra i què els va inspirar per fer-la.

L’Ada Ruiz va destacar el repte de fer una exposició itinerant tenint en compte les circumstàncies sanitàries actuals. Així mateix, en declaracions per Ràdio La Veu TV, va explicar la relació entre la salut mental i l’art. En paraules seves: “l’accés a l’art i la cultura és important per la salut mental de tothom”. I va afegir que la idea és facilitar-los l’accés a persones que no en tenen. Són persones que fan un esforç per crear i, amb aquesta iniciativa, les acompanyem i podem gaudir de la seva capacitat creativa.

Maria José Carrasco, per la seva banda, va explicar la voluntat de l’Ajuntament de Mataró de fer una ciutat i una societat més justa i més igualitària per a tothom. I, també, la seva aposta per la cultura segura, la cultura de cohesió i social.

Per últim, Jordi Escrig va agraïr a Fundació Congrés Català de Salut Mental la iniciativa, als artistes la seva participació, a la Maria José el seu suport constant a la tasca del CFP i, a la Fundació Hospital, possiblitar que es realitzi l’exposició a la seva seu. També va explicar que, pel CFP,  és molt important que persones que han tingut o tenen un problema de salut mental passin a ser artistes.

 

Amb tot, des d’aquí volem agrair a Fundació Congrés Català de Salut Mental la seva tasca i desitjar-los que sigui, almenys, per 20 anys més!

Share this post