La participació d’artistes d’Alterarte a la Col·lectiva Sant Lluc, mostra de la seva inclusió a la comunitat

Sant Lluc Mataró organitza l’exposició Col·lectiva Sant Lluc anualment des del 1946 a l’Ateneu Fundació Iluro. És una mostra on hi poden participar els socis de l’associació i altres artistes no socis. Els artistes que ho desitgen poden fer un recorregut per l’exposició comentant el procés creatiu de la seva obra als companys.

Així, la Co·lectiva Sant Lluc és tota una tradició a la ciutat de Mataró i un punt de trobada per artistes, curiosos i aficionats a l’art que visibilitza els talents del territori.

 

La participació de membres d’Alterarte a La Co·lectiva Sant Lluc 2020

Les persones que assisteixen al programa Alterarte estan sempre creant i atents/es a les propostes artístiques que es fan, especialment, a la comarca. Visiten exposicions, treballen en noves tècniques i assoleixen coneixements mantenint cadascun/a, el seu estil.

Ja fa dos anys de la seva primera visita a La Col·lectiva. Molts/es d’ells/es es van sentir motivades per la proposta i la possibilitat de formar part de la selecció d’artistes que hi mostren la seva obra. Aquesta il·lusió es va fer realitat per un d’ells l’any passat i, enguany,  per dues persones més del programa artístic i comunitari del CFP Maresme, que també hi han pogut exposar les seves obres.

Tot va començar quan es van fer socis de l’Associació Sant Lluc. Així, van poder accedir a la convocatòria d’artistes socis que poden presentar les seves obres com a candidates per ser exposades a la mostra. Dues d’elles van ser seleccionades pel jurat.

 

Alterarte i l’Associació Sant Lluc: una col·laboració de llarga durada

Amb l’Associació Sant Lluc per l’art fa anys que treballem per crear un espai de confiança on els participants d’Alterarte puguin trobar el seu lloc i vincular-se com qualsevol altre artista i participar de la comunitat.

Durant aquest any, a banda de la participació a la Col·lectiva Sant Lluc podem destacar, per exemple, la participació a la proposta “Avui ho dibuixo”  per part d’artistes d’Alterarte feta amb molt bon gust per part de Sant Lluc. Aviat veurà la llum amb una exposició. “Avui ho dibuixo” va ser una iniciativa que va sorgir en ple confinament quan, des de casa, les persones que s’hi volien adherir dibuixaven com se sentien i hi posaven paraules. Una manera d’estar connectats a través de l’art, malgrat la distància física de l’aïllament a casa. Junts, des de casa.

 

Més enllà d’exposar una obra: la inclusió a la comunitat

Com entitat que atenem a persones amb una problemàtica de salut mental el nostre principal objectiu és donar-los suport per tal de que aconsegueixin la inclusió social, sent membres i partícips de les activitats comunitàries. I, des d’Alterarte, sempre a través de l’art. Això ho fem mitjançant actuacions per promoure la salut mental i la prevenció de recaigudes per millorar la qualitat de vida de les persones usuàries.

Acompanyem en el procés per a la inclusió social plena i treballem per transformar els recursos existents i donar un lloc real a les persones amb problemàtica de salut mental. Treballem per trencar amb l’estigma visibilitzant les capacitats i creant una xarxa de confiança on tots hi formem part.

Tal i com comenta Blanca Gimeno, responsable d’Alterarte “S’ha utilitzat massa el terme apoderament i recuperació, i nosaltres creiem que el que es necessita és crear més espais inclusius, així com una comunitat que doni més oportunitats”. I afegeix que hem de promoure suports comunitaris juntament amb tota la societat, administració, educació, entitats…

La participació en les propostes culturals d’entitats com l’Associació Sant Lluc per l’art i la conseqüent vinculació al seu recurs fent que artistes de Alterarte es facin socis és tot un èxit. La culminació d’un procés on l’artista s’identifica i es situa com a tal, formant part d’una associació d’artistes i participant de les exposicions col·lectives.

Share this post