L’exposició de la 3a edició de Parelles Artístiques Maresme tindrà lloc el setembre

La 3a edició de Parelles Artístiques Maresme tindrà lloc el setembre a l’Ateneu de la Fundació Iluro. Inicialment s’havia de fer el març però la situació actual ha motivat aquest canvi de data.

Enguany, el procés creatiu s’ha vist molt condicionat per la pandèmia. Les trobades han estat molt curoses per tal de complir amb les mesures de prevenció de contagis, moltes parelles han treballat a distància i, algunes, finalment han decidit no crear l’obra degut a la situació sanitària. D’altres no podran acabar l’obra degut a les circumstàncies i s’incorporaran al catàleg de la següent edició.

Per tal d’adaptar-nos al màxim a futurs escenaris i donar continuïtat al projecte farem un anàlisi d’aspectes positius i altres  a millorar, comptant amb la opinió anònima de totes les persones participants, en un any de creació en la distància i amb moltes mesures de seguretat.

 

Molta participació malgrat la realitat actual

Enguany 40 artistes del territori s’han implicat en el projecte, una molt bona xifra tenint en compte les circumstàncies amb què ens trobem. Hi ha col·laborat, un any més, l’Associació Sant Lluch per l’Art i l’Espai Andana.

Val a dir, que a banda dels participants, varis artistes externs a recursos de salut mental s’han interessat per formar part del projecte. Hi seguim en contacte per a futures col·laboracions.

A dia d’avui comptem amb quatre parelles que han acabat les seves obres, onze que hi estan treballant i cinc que tenen pendent començar-les properament. Es coneixen però, degut a la necessitat de controlar l’aforament de l’espai creatiu Alterarte, han hagut d’esperar per a poder començar a treballar.

 

Creació artística lliure, sorpreses en cada edició

El fet de que l’obra sigui de tècnica i estil lliure fa que, a cada edició, ens trobem amb un escenari diferent.  A vegades són similars i, d’altres, no tenen res en comú. Aquest any sembla que les creacions seran d’una gran varietat.

Comptem amb aquarel·les, obres fetes amb paper, oli abstracte, acrílic sobre tela o en llenç, obres en gravat i, fins i tot, combinació d’il·lustració i fotografia o una llibreta il·lustrada.

Tantes tècniques i maneres de crear com parelles hi ha, amb l’objectiu comú que sigui una obra de creació conjunta, feta per dos artistes, un vinculat a recursos de salut mental i l’altre no i que el més important sigui el procés creatiu i personal que viuen en les hores compartides de treball artístic.

 

Tot això amb la fita de promoure la inclusió dels col·lectius i la professionalitat de les persones usuàries, creant vincles i sinergies entre persones i entitats del territori. També acostar la salut mental a la comunitat de la mà de l’art i lluitar contra l’estigma, mostrant la capacitat que tenen les persones que conviuen amb aquest tipus de problemàtiques i afavorir la seva recuperació.

 

Nous vincles, nous projectes

Sovint els i les participants comenten la seva sorpresa davant les capacitats creatives de la parella i, fins i tot, que han après noves tècniques.

La vinculació entre artistes crea oportunitats de col·laboració per repensar nous projectes artístics de la ciutat i promoure una cultura inclusiva. La continuïtat de la creació en conjunt és un fenomen que es produeix edició darrere edició de Parelles Artístiques i una mostra de que la cocreació és satisfactòria i enriquidora per a tots/es.

Aquests nous vincles ajuden molt en el procés vital que estan realitzant les persones usuàries, reforçant la seva autoestima i seguretat i trencant estigmes, així com facilitant la seva inclusió a la comunitat.

 

 

 

 

Share this post