La majoria de Parelles Artístiques Maresme d’enguany ja estan immerses en les seves experiències creatives

Des d’uns anys ençà Alterarte, el programa artístic i comunitari del CFP Maresme participa a Parelles Artístiques com a representant del Maresme de la Xarxa de Parelles Artístiques.

Parelles Artístiques és un projecte d’ Osonament que consisteix en la creació d’una obra d’estil lliure de forma conjunta entre una persona vinculada a recursos de Salut Mental i una altra externa a aquests. El més important és l’experiència de les persones participants i el procés creatiu.

Alterarte hi participa bianualment i, d’aquesta aventura, n’han sorgit sinergies, col·laboracions i relacions que fan de la proposta un experiment positiu per a tots/es.

 

Edició del 2020: com s’ha preparat i actualitat dels processos creatius

L’activació del projecte s’inicia amb la coordinació de l’equip professional d’Alterarte amb Osonament, quan expliquem les persones que tenim interessades en participar-hi. Quan ha estat acceptat per l’entitat osonenca, cerquem artistes per a poder crear les parelles. L’escola Andana de Premià de Mar i l’ associació Sant Lluc per l’Art en són fidels col·laboradores, hi aporten artistes participants i un acompanyament en tot moment.

Actualment comptem amb la participació de 22 parelles per a aquesta  edició. Dues de les obres ja estan finalitzades, deu estan en ple procés creatiu i, la resta, per un motiu o altra no s’han pogut iniciar però està previst que ho facin properament.

Les Parelles s’agrupen segons aspectes com el seu estil, preferències o la localitat on viuen. Alterarte els hi ofereix recursos materials i també un espai on crear. La idea és facilitar-lis tot el que estigui a les nostres mans, per tal de que es puguin centrar en crear i viure una experiència el més positiva possible.

 

La culminació de les creacions: un catàleg i una exposició

Les creacions artístiques no queden en l’oblit. Quan totes estan llestes publiquem un catàleg amb totes les obres  i també busquem un establiment on poder-se exposar. A banda de donar a conèixer la tasca feta, els i les artistes participants i les seves obres és una manera de crear comunitat, de compartir l’experiència i reviure tot el procés realitzat.

Les obres es poden comprar. Amb els beneficis que se n’obtenen, podem donar continuïtat al projecte.

 

Parelles creatives, també per adaptar-se a la realitat actual

Com tots/es sabem, coincidir físicament a un espai tancat a dia d’avui és impossible segons la normativa vigent i poc recomanat en general si no es mantenen totes les mesures de prevenció. És per això que, en algunes parelles, la creativitat també ha estat patent en aquest sentit.

És el cas del David i la Maria que estan treballant conjuntament, però sense estar junts físicament. Amb aquest anecdòtic vídeo fet per la Maria, una artista que crea i comparteix material audiovisual de molta qualitat ens ensenya com s’ho han fet per aconseguir-ho:

Amb tot, l’edició d’enguany segueix en marxa i les parelles estan compartint experiències creatives i personals lliures  que us explicarem per fer-vos-en partícips el més aviat possible.

 

 

Share this post